Apilarnil, bal arısı kolonilerinde olgunlaşmamış erkek arı larvalarının hasat edilmesiyle üretilen doğal bir arı ürünüdür. Arı ürünleri arasında en az bilinen ürün olan apilarnil; homojen, sütümsü, boza kıvamında, sarımsı gri renkte ve acımsı bir tada sahiptir.
Larva gözleri kapandıktan sonra, pupa evresinde, larvanın sahip olduğu besin kompozisyonu değişmektedir. Bu nedenle en kaliteli besin formunun korunduğu larva evresinde hasadının yapılması uygun olmaktadır. Hasat sırasında larva öleceği için yapısındaki protein bozulabileceğinden larva hızla tüketilmeli ya da işlenmelidir. İşlenme aşamasına kadar depolanması gerekiyorsa bu amaçla seri bir biçimde (-18 C) dondurulmalıdır. En iyi işleme yöntemi olan liyofilizasyon sonrası larva bir yıl güvenle saklanabilmektedir. Apilarnilin kalitesine; üretimi, hijyeni, depolama ve pazarlama koşulları önemli düzeyde etki etmektedir.
Apilarnil’in ortalama olarak % 25-35 kuru madde, % 9-12 protein, % 6-10 karbonhidrat, % 5-8 lipid, % 2 kül ve % 3 oranında da tanımlanamayan madde içeriğine sahip olduğu bildirilmektedir. Arı larvası proteince, dolayısıyla aminoasitler bakımından oldukça zengindir. İçerdiği vitaminler (A, B1, B6, kolin) ve mineraller (Ca, P, Na, Zn, Mn, Fe, Cu ve K), bal arılarının beslendiği polen kaynaklarının çeşidi ve zenginliği, üretilen apilarnilin kalitesini artırmaktadır. Apilarnil, yüksek düzeyde antioksidan özelliğe sahiptir. Bu özellik yapısındaki zengin polifenollerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca apilarnilin eşeye özgü hormonlar bakımından zengin olduğu saptanmıştır. Vücut kas ağırlığını arttırmasından dolayı apilarnilin doğal bir anabolizan olduğu belirlenmiştir. Vücuttaki güçlü katabolik etkisi nedeniyle enerjinin üretilmesine neden olan oksidatif işlemleri uyaran güçlü bir kaynak olan apilarnil, kaslarda glikojen kaybını önlemektedir. İstenilen performansın elde edilebilmesi için kaslara enerji sağlayan mekanizma ile birlikte değerlendirilmelidir.
Ana arı larvası yüksek miktarda eşey hormonları (östrojen ve progesteron) içermesi nedeniyle yalnızca kadınlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde de erkek arı larvası yüksek miktarda eşey hormonu (testesteron) içermesi nedeniyle yalnızca erkekler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.
Arı larvaları hasat ettikten sonra öncelikle işlem göreceği zamana kadar -40 C lik derin dondurucularda muhafaza ediyoruz. Daha sonra dondurulmuş bu larvaları liyofilize ederek kurutuyor ve toz haline getiriyoruz. Toz halince gelen larvaları son ürün haline gelmesi için önce bitkisel kapsüller kullanarak kapsüllüyor, daha sonrasında da ambalajlayarak satışa sunuyoruz.